Gevangenis Grittenborgh gesloten

HOOGEVEEN - Gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen heeft vanmiddag om 13.00 uur definitief de deuren gesloten.
In oktober vorig jaar werden de gevangenen al elders ondergebracht; vandaag nemen de allerlaatste medewerkers afscheid van de inrichting. De meeste waren al overgeplaatst naar andere gevangenissen. Het handjevol overgebleven medewerkers hebben zich de laatste maanden vooral beziggehouden met opruimen en het beveiligen van het pand.

De gevangenis in Hoogeveen heeft 23 jaar dienst gedaan, maar moest sluiten in verband met de omvangrijke bezuinigingen in het gevangeniswezen. Sinds 1 januari is het pand in handen van de Rijksgebouwendienst.

Anti-kraak

Medewerkers Anton Pekel, van het actiecomité De Grittenborgh, blijft het besluit om de gevangenis te sluiten onbegrijpelijk vinden. Het comité heeft diverse pogingen ondernomen om het pand open te houden, bijvoorbeeld door voor te stellen er een asielzoekerscentrum te vestigen. Dat plan is niet gelukt, want het gebouw zou teveel op een gevangenis lijken. Wat er wel mee gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In eerste instantie komt er een aantal mensen anti-kraak wonen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl