Handtekeningenactie in Westerveld tegen gifgebruik bollenteelt

Afsprakken over bollenteelt
Afsprakken over bollenteelt
DIEVER - De oppositie in de gemeente Westerveld, Progressief Westerveld, DSSW en Sterk Westerveld, is samen met de stichting Bollenboos een handtekeningenactie begonnen tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. En dan met name in de lelieteelt.
Afgelopen week nodigden de partijen omwonenden van bollenvelden uit voor een bijeenkomst in Uffelte om hun verhaal te doen. Omwonenden maken zich zorgen over hun gezondheid, omdat niet duidelijk is wat middelen als bijvoorbeeld Metam Natrium voor effect hebben op de gezondheid. Voor Metam Natrium geldt op dit moment een tijdelijk verbod. Tijdens de bijeenkomst is een brief gepresenteerd met daarin concrete punten waaraan het gemeentelijk beleid moet voldoen. Zo eisen de partijen een spuitvrije zone bij bollenvelden in kwetsbare gebieden en moet er een meldpunt komen waar omwonenden klachten kwijt kunnen en waar duidelijk wordt op welk moment boeren gespoten hebben. Volgens fractievoorzitter Jan Langenkamp van Progressief Westerveld denkt het huidige college te licht over de onrust die er is en moet het allemaal sneller.

Gedragscode

De partijen willen verder dat er op korte termijn een nieuwe gedragscode komt. Ze bereiden op dit moment zelf een gedragscode voor die veel strenger is dan waarover eerder is gesproken met de boeren. Wat Langenkamp betreft is een gesprek hierover met de landbouwsector niet nodig, omdat het de discussie alleen maar vertraagd. De verzamelde handtekeningen worden in september aan het college van burgemeester en wethouders aangeboden. Wethouder Erik van Schelven, met lelieteelt in zijn portefeuille, was tijdens de avond aanwezig en heeft de brief ook gekregen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl