Hoogleraar: Stop met bedenken banenplannen voor het Noorden

ASSEN - Het Noorden moet stoppen met het bedenken van nog meer banenplannen. Die leveren veel papier op, maar geen banen. Er moeten keuzes gemaakt worden. Dat zegt hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk van de Rijksuniversiteit in Groningen.
Volgens Van Dijk wil het Noorden iedereen helpen aan een baan, maar dat gaat nooit lukken. Van Dijk, lid deskundige van SER Noord Nederland, ziet een lawine aan plannen die over Drenthe, Groningen en Friesland worden uitgestort. "Vanuit gemeenten als Groningen, Emmen, Coevorden, Leeuwarden of Assen komen tal van verzoeken om steun voor werkgelegenheidsinitiatieven, het ene plan beter doordacht dan het andere", aldus Van Dijk.

De hoogleraar roept overheden op om reëel te zijn en keuzes te maken. "Dat betekent bijvoorbeeld dat we ons moeten realiseren dat er in het Noorden 80.000 banen extra nodig zijn, maar dat het ons zeker niet zal lukken om dat aantal met welk plan of initiatief dan ook, te halen. Door het afschaffen van de WSW en de bezuinigingen in de zorg maakt de overheid het probleem alleen maar groter. We zullen ons moeten realiseren dat we niet alles kunnen en niet voor iedereen, in alle leeftijdsgroepen, banen zullen kunnen scheppen". Van Dijk denkt dat vooral het vinden van werk voor ouderen met een lagere opleiding niet gaat lukken.

Goede analyse

Van Dijk pleit voor een goede analyse van het probleem. De Sociaal Economische Raad, SER Noord Nederland, moet die analyse maken. "Alleen door de realiteit onder ogen te zien, heldere keuzes te maken, geen beloftes te doen die nooit waargemaakt kunnen worden en te zorgen voor regie en afstemming, kunnen we het probleem van de werkloosheid, althans voor een deel, terugdringen. En voor de mensen waarvoor geen reguliere baan te vinden is, moeten we andere manieren vinden om ze te laten bijdragen aan de leefbaarheid in de regio," zo eindigt de analyse van Jouke van Dijk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.