Groninger gemeenteraad wil regie over miljoenen voor Martiniplaza

Martiniplaza
Martiniplaza
GRONINGEN - De Groninger gemeenteraad verstevigt haar controle op Martiniplaza in Groningen. De raad wil meer inzicht in de financiële positie van het congres- en evenementencentrum. Bovendien is de raad niet langer bereid om in één keer 6,6 miljoen euro op tafel te leggen voor een onderhoudsplan.
Op korte termijn komt slechts 2,4 miljoen beschikbaar, de rest van het geld volgt pas als de raad akkoord is met het bestedingsplan.

Spoeddebat

De gemeenteraad van Groningen hield gisteravond een spoeddebat over de financiële situatie bij Martiniplaza. Aanleiding is een nieuw tekort dat naar verwachting zes ton hoger uitvalt dan de drie ton waarop was gerekend. Dit was begin mei al bekend bij directeur Jan Geert Vierkant en de Raad van Toezicht van Martiniplaza, maar de informatie werd niet gedeeld met het Stadsbestuur. Zelfs niet toen de raad eind mei debatteerde over de toekomst van Martiniplaza. Vierkant is inmiddels geschorst en de Raad van Toezicht is opgestapt

Woede

De gemeenteraad is woedend over de kwestie, vooral omdat nog geen maand geleden met veel pijn en moeite 6,6 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor een verbouwing. "Hoeveel duvels komen er nog uit dit doosje", zei SP-raadslid Nicole Temmink. "Is er wel voldoende doorgevraagd door de wethouder? Waarom is niet aangedrongen op meer cijfers", zei Suzanne Klein Schaarsberg van Student&Stad. Raadslid Marjet Woldhuis van de Stadspartij zag het een maand geleden al aankomen: "We hebben toen duidelijk gezegd onderzoek dit beter en nu blijken de cijfers nog slechter dan we al dachten."

'Niet scherp genoeg'

Wethouder Joost van Keulen (VVD) erkent dat het niet goed is gegaan: "Op de vraag of ik scherp genoeg ben geweest kun je achteraf stellen dat dit niet het geval is geweest. Ik had beter moeten doorvragen." Tegelijkertijd zei Van Keulen dat er geen enkele aanleiding was om te veronderstellen dat er informatie achter werd gehouden.De wethouder wil de kwestie tot op de bodem uitzoeken. Van Keulen zegde toe na het zomerreces met nieuwe informatie te komen. Ondertussen blijft het geld voor Martiniplaza in beheer van de gemeente.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl