Drentse sensor herkent Friese emoties

INCAS3
INCAS3
ASSEN - Onderzoeksinstituut INCAS3 uit Assen ontwikkelt samen met University Campus Fryslân en de Rijksuniversiteit Groningen een sensorssysteem dat gesproken Friese taal gebruikt om emoties bij mensen te herkennen.
Het detecteren van emoties zoals blijdschap, verrassing of agressie opent volgens INCAS3 nieuwe mogelijkheden voor de inzet van computers en robots. De te ontwikkelen sensor kan emoties herkennen aan de hand van een aantal eigenschappen van gesproken taal. Kenmerken als stemgeluid, spraakintensiteit, ritme en zinsmelodie geven een indicatie of iemand bijvoorbeeld dronken is of gewoon vrolijk. Om emoties goed te kunnen herkennen is echter kennis vereist van de kenmerkende dynamiek van de taal.

Een sensor die emoties herkent door te luisteren naar gesproken taal kent een veelheid aan toepassingen. Zo kan de sensor worden ingezet in industrie waar mensen met grote machines werken om paniek te signaleren. Een heel andere toepassing is om autorijden in beschonken toestand te voorkomen. De automobilist kan dan pas starten nadat de sensor op basis van zijn spraak heeft vastgesteld dat hij nuchter is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl