Huzarenstukje in museummolen Jan Pol: verrot bovenwiel eruit

DALEN - In de museummolen 'Jan Pol' in Dalen wordt deze dagen een huzarenstukje uitgevoerd. Het enorme bovenwiel, in de top van de molen, wordt stukje bij beetje gesloopt en vervangen door een nieuwe.
Het monumentale bovenwiel, dat dateert van 1820, is zo ernstig aangetast door houtrot en al zo vaak opgelapt, dat het niet langer verantwoord is dat de molen erop draait. Daarom wordt het zware bovenwiel in stukken gezaagd en vervangen door een nieuw exemplaar dat ook weer in delen in elkaar gezet wordt.

Unieke ervaring

Voor vrijwillig molenaar Ricardo Hemme is de klus een unieke ervaring, "Het is de eerste keer in mijn leven dat ik dit meemaak en ik zal het ook nooit meer meemaken, want een bovenwiel vervangen gebeurt niet zomaar." Sommige delen van het bovenwiel worden als museumstuk bewaard. Zo ook het deel wat in de zeventiger jaren door brand werd aangetast, doordat de molen op hol was geslagen.

Molenmaker Arnold Sportel van molenmakersbedrijf Molema vindt vervanging van een bovenwiel 'zo'n beetje de minste klus die er bestaat voor een molenmaker'. "Dat wiel zit altijd direct onder de kap, en daar is zo weinig ruimte om te werken. En bovendien zitten er in dit wiel zoveel spijkers van eerdere reparaties, dat heeft me al heel wat kettingen van de kettingzaag gekost. Dus het is zo knap lastig werken. Maar het is wel duidelijk, dat dit bovenwiel echt af is."

De vervanging van het bovenwiel kost 20.000 euro en wordt deels betaald door Monumentenzorg. Over twee weken moet het nieuwe bovenwiel erin zitten en kan de museummolen Jan Pol weer veilig draaien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl