'Projecten Hoogeveen tijdelijk in ijskast maar gaan toch door'

HOOGEVEEN - Het grootste deel van de Hoogeveense projecten die tijdelijk 'on hold' staan, komen dit najaar toch in de begroting en gaan gewoon door. Die toezegging hebben B&W vanavond aan de gemeenteraad gedaan.

Daarmee hebben zowel B&W van Hoogeveen als de raad hun zin gekregen. Een aantal projecten blijft tot november in de ijskast. En ondertussen werkt het college aan een sluitende begroting voor 2015, waarin de projecten worden opgenomen.

Het gaat om de aanpak van winkelstraat 't Hoekie in Hollandscheveld, het verkeersveiliger maken van de Dorpsstraat in Pesse, herinrichting van de Oranjebuurt in Hoogeveen en bouw van onderwijscentrum Eduwiek. Alleen de bouw van een MFC en speciale leslocatie in Wolfsbos heeft die zekerheid (nog) niet.
Het was een bijzondere vergadering over de omstreden Voorjaarsnota in de Hoogeveense raad. Niet alleen vanwege de lange rij insprekers, die te hoop liepen tegen uitstel of zelfs afstel van hun projecten, maar ook vanwege de enorme wending die de gemeenteraad maakte. Alle wijzigingsvoorstellen om projecten een hogere prioriteit te geven en moties tegen de voorstellen van B&W, werden uiteindelijk allemaal weer ingetrokken. De raad heeft er vertrouwen in dat alles goed komt bij de begroting. Het college zal dan wel een gat van 4 miljoen euro voor 2015, en voor de langere termijn nog eens bijna 4 miljoen moeten vinden, vanwege alle rijksbezuinigingen en taken die het rijk overdraagt aan gemeenten.
Met de initiatiefnemers van het speciale onderwijscentrum Eduwiek gaat het college snel in gesprek om financiering toch rond te krijgen. De gemeente wil borg staan voor een lening, die nodig is voor de bouw van de school.

Financieel wethouder Anno Wietze Hiemstra zegde ook toe dat de nieuwe taken die de gemeente krijgt op gebied van jeugdzorg, de participatiewet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, voor hetzelfde bedrag uitgevoerd worden als het rijk ervoor geeft. Hoogeveen gaat bij tekorten niet bijpassen uit andere potjes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl