Eenderde Drentse vakantiegangers neemt droge worst mee

ASSEN - Van de Drentse vakantiegangers neemt eenderde droge worst mee op vakantie. Dat blijkt uit een poll van RTV Drenthe. Maar liefst 70 procent van de vakantiegangers neemt Nederlandse etenswaren mee naar het buitenland.

De top vijf van Nederlandse etenswaren die mee gaan op vakantie is als volgt: 41 procent neemt koffie mee, hagelslag komt op een goede tweede plaats met 34 procent, 25 procent neemt pindakaas mee. Een kwart van de vakantiegangers neemt kaas mee naar het buitenland en een vijfde stopt drop in de kofferbak. De aardappel raakt uit de gratie, maar toch neemt nog 9 procent van de vakantiegangers aardappelen mee tijdens een reis. 30 procent van de ondervraagden neemt geen eten uit Nederland mee.

Volgens culinair etnoloog Carolina Verhoeven is de Nederlander een beetje dogmatisch in zijn eetgedrag en eet hij op vakantie graag hetzelfde als thuis. "Hagelslag en erwtensoep nemen we mee uit emotie. We hopen hetzelfde gevoel als op zondagochtend bij het ontbijt te krijgen," aldus Verhoeven.


Ingeblikt vlees verliest aan populariteit, maar toch neemt nog 1 procent vlees mee het vliegtuig in. Er is geen Drentse slager meer te vinden die nog vlees inblikt. In het Noorden is worstenmaker Nederhoed in Leek een van de weinige die het nog wel doet. Hij maakt zo'n 2500 blikken per jaar, onder meer in opdracht van Drentse slagers. Voor hem is het een leuk extra inkomen, maar ingeblikt vlees is wel op zijn retour. "Mensen nemen het niet meer mee omdat bij Italiaanse en Franse slagers en in de supermarkten ook goed vlees te koop is. Mensen nemen het wel mee omdat ze gehecht zijn aan hun eigen product en de kwaliteit. Nummer 1 is de gehaktbal en op nummer 2 staat het runderlapje," zegt slager Nederhoed.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: