Nieuwe gaswinlocatie op de grens van Drenthe en Overijssel

Archieffoto gaswinning
Archieffoto gaswinning
EESVEEN - De Canadese oliemaatschappij Vermilion gaat gas winnen aan De Wulpen in Eesveen. Daarvoor wordt een voormalige boorput van de NAM in productie genomen. De gaswinning begint op het moment dat de aanleg van een nieuwe gasleiding naar een put in Nijensleek klaar is.
Vermilion heeft dit voorjaar een proefboring gedaan om te kijken of er nog meer gas in de Overijsselse grond zit. Maar de uitkomsten waren volgens Vermilion teleurstellend, want er is in de tweede put geen gas gevonden. De nieuwe boring was zo'n twintig meter verder dan de oude put van de NAM. De put is sinds de vondst in 1986 nooit in productie genomen.

De bedoeling is om over enkele maanden te beginnen met de aanleg van een nieuwe gasleiding vanaf Eesveen naar Nijensleek waar een andere winplaats van Vermilion is. Gas wordt dan door de nieuwe leiding naar een andere plek getransporteerd.

Verder wordt in Eesveen ook water in tanks opgeslagen dat naar boven komt bij de gaswinning. Dit water is ook afkomstig van andere winlocaties in de buurt. Uiteindelijk zal het via een buis naast de nieuwe gasleiding naar Nijensleek worden gepompt om daar in de bodem te worden opgeslagen. De verwachting is dat de gaswinning begin volgend jaar van start gaat. Vermilion hoopt in augustus ook te kunnen beginnen met een proefboring aan de Noordenveldweg in Wapse.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl