Drentse gemeenten willen nieuwe WMO pas in 2016

ASSEN - Drentse gemeenten werken samen met Zorgbelang Drenthe aan een plan om de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning pas in 2016 toe te passen.
Gisteren stemde de Eerste Kamer in met de nieuwe wet, waarin de ouderen- en gehandicaptenzorg volgend jaar overgedragen wordt aan de gemeenten. Drentse gemeenten vinden dat te snel, omdat zij per 2015 ook al verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg en de participatiewet.

"Voor de zorgvuldigheid zou een jaar uitstel beter zijn", zegt Jan van Loenen, directeur van Zorgbelang Drenthe. "Gemeenten zijn al hard aan de slag, maar we krijgen de meest ingewikkelde stelselwijziging sinds de Tweede Wereldoorlog in een keer over ons heen. Een beetje temporiseren zou niet verkeerd zijn."

Als het uitstel er niet komt, is dat volgens Van Loenen geen grote ramp. "De wereld vergaat niet in een keer, gemeenten zullen het bestaande beleid voortzetten als de nieuwe wet er in 2015 komt. Uitstel zou een goede zaak zijn, mocht dat er onverhoopt niet komen dan is het schouders eronder en zorgen dat er geen mensen tussen wal en schip gaan vallen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl