Nederlandse Staat aansprakelijk voor deportatie Srebrenica

ASSEN - De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de deportatie van ruim driehonderd moslimmannen na de val van de Bosnische enclave Srebrenica. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten.
De mannen werden op 13 juli 1995 weggestuurd van de compound van Dutchbat en zijn daarna vermoord. Volgens de rechter hadden de Dutchbatters moeten weten dat de mannen gevaar liepen. Dutchbat, waaronder een bataljon uit Assen, moest de moslimenclave in Srebrenica beschermen. Daarmee is de staat ook aansprakelijk voor de schade die de directe familieleden van de slachtoffers hebben geleden.

Nederlandse militairen hadden op het moment van wegvoeren losse identiteitspapieren van anderen mannen gevonden, een signaal dat sprake was van moordpartijen. Omdat Dutchbat de volledige zeggenschap had over de omheinde compound hadden de Nederlandse VN'ers niet mogen meewerken aan de deportatie van de mannen.

De rechtbank vindt dat de Nederlandse Staat echter niet verantwoordelijk is voor de val van de enclave zelf. Het ontbreken van luchtsteun om de enclave te beschermen is niet toe te rekenen aan Nederland.

Vervolgstappen

De Staat buigt zich nog over de uitspraak en het ministerie van Defensie weet nog niet of het in beroep gaat tegen het vonnis. De Moeders van Srebrenica, die de zaak aanspanden, zijn in ieder geval niet tevreden. Zij zijn van plan om in hoger beroep te gaan.

Eerder hierover

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl