Hoogeveen wil met camera's bijstandsfraude opsporen

HOOGEVEEN - De gemeente Hoogeveen zet camera's in om bijstandsfraude op te sporen. Dat heeft het college van B en W besloten.
Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt voorstander van dit voorstel. De camera's worden gebruikt om te kijken of mensen samenwonen, terwijl ze zeggen apart te wonen. De camera's zullen vanuit een auto worden gebruikt. Volgens wethouder Gert Vos worden alle regels daarbij in acht genomen.

Mag niet zomaar

Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt dat dit zomaar niet mag. Camera's mogen alleen in zeer uitzonderlijke gevallen worden gebruikt bij het opsporen van bijstandsfraude; alleen als de veiligheid van de opsporingsambtenaar in gevaar is of de locatie fysieke observatie niet mogelijk maakt.

SP: "Van de gekke"

De Socialistische Partij in Hoogeveen liet in een eerste reactie weten het plan absurd te vinden. Volgens de partij is er vaak helemaal geen sprake van samenwonen als mensen af en toe bij elkaar slapen. Bovendien vindt de partij het belachelijk dat de gemeente bepaalt hoe vaak mensen bij elkaar mogen slapen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl