Kiesraad: verbied selfie in stemhokje

Een stembureau (archieffoto)
Een stembureau (archieffoto)
COEVORDEN - Het maken van je eigen foto met daarop ook je stembiljet in het stemhokje moet worden verboden. Dat zegt de Kiesraad op de eigen site. Burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden riep bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen nog op tot het maken van een zogenaamde selfie.
Een dergelijke selfie, ook wel stemfie genoemd, staat volgens de raad "op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim". "Iedere mogelijkheid dat kiezers onder druk worden gezet of druk voelen om op een bepaalde partij en/of kandidaat te stemmen en daarvan bewijs te leveren, moet worden voorkomen", stelt de raad.

De Kiesraad adviseert minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om het maken van stemfies expliciet te verbieden in de Kieswet. De bewindsman zelf zat er bij de laatste verkiezingen, waarbij de stemfie in zwang raakte, eigenlijk niet zo mee. Bouwmeester noemde in april het mogelijke verbod op stemselfies onzin. Hij vindt het ver gezocht dat mensen door selfies misbruik zouden maken van stemmers door ze bijvoorbeeld te dwingen op een bepaalde partij te stemmen en hier bewijs van te vragen. Hij denkt juist dat mensen hierdoor actiever met de democratie bezig zijn.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl