Drents-Gronings internetbedrijf loopt binnen met verkoop visa

OUD-ANNERVEEN - De verkoop van visa voor Turkije blijkt een gat in de markt voor een nieuw Drents-Gronings internetbedrijf. De drie jonge initiatiefnemers begonnen met een laptopje in de huiskamer, maar het liep storm. Nu werken ze met personeel en een callcenter, aldus RTV Noord.
Via de site Turkijevisum.nl verkocht het drietal in een paar maanden tijd al bijna 50.000 visa.

Verplicht

Basis voor het succes is de verkoop van het verplichte visum voor Turkije. Tot voor kort konden bezoekers dit alleen bij de grens kopen. Inmiddels kan het ook via de website van de Turke overheid, maar die is niet bepaald gebruiksvriendelijk, zegt Mandy van Elp (25) uit Oud-Annerveen. Het bracht haar op het idee een Nederlandse site te maken, waar mensen tegen betaling worden geholpen.

Van Elp: 'De site van Turkije is in het Turks en het Engels, maar veel mensen bestellen liever bij een Nederlandse site. Bovendien moet je bij de Turkse site betalen met een creditcard. Lang niet iedereen heeft zo'n ding, bij ons betaal je gewoon via je eigen bank met iDEAL.'

Boswandeling

Mandy besprak haar plan tijdens een boswandeling met haar partner die websites bouwt: 'Het was zondagmorgen vroeg. We waren net wakker, maar mijn vriend was meteen enthousiast. We hebben nog tijdens de wandeling een domeinnaam geregistreerd.' Nog geen half uur later voegde zich bij het duo internetondernemer Josse Zwols (28) uit Groningen. Mark Kwebeman (31): 'Josse liep met hetzelfde idee rond, we spraken af dat we zouden samenwerken.'

Mandy is blij met de samenwerking: 'Wij hebben alle drie een andere achtergrond. Mijn partner doet het ontwerp van de site, Josse is goed in betalings- en beveiligingssystemen en ik doe de teksten. Zo vullen we elkaar aan.'

Achthonderd per dag

Toen de site eenmaal online was ging het hard. Josse Zwols: 'Rondom de meivakantie verkochten we meer dan achthonderd visa per dag. We zaten tot over onze oren in het werk.' Mandy vult aan: 'We waren letterlijk van zes uur 's morgens tot twaalf uur 's avonds bezig. In het begin voerden we alle gegevens met de hand in. Soms hadden we vier telefoontjes tegelijkertijd hangen. We deden alles vanuit de huiskamer. Inmiddels hebben we veel geautomatiseerd en is het iets rustiger geworden.' Bovendien hebben de jonge ondernemers personeel aangenomen en lopen de telefoontjes van klanten inmiddels via een callcenter in de stad.

Plagiaat

Het succes van de website bleef niet onopgemerkt. Een aantal andere internetbedrijven ging met het idee aan de haal. Mandy van Elp: 'Soms zag ik hele teksten bij anderen terugkomen. Een paar keer hebben we aangifte gedaan, maar het is onbegonnen werk. Als ze maar één woord veranderen, is het al niet meer strafbaar'.

Miljoen per jaar

Ondanks de toegenomen concurrentie verkoopt het drietal nog steeds honderden visa per dag. Klanten zijn er genoeg. Per jaar vertrekken een miljoen Nederlanders naar Turkije. Of de website een blijvertje is, moet nog blijken. De Turkse overheid heeft onlangs aangegeven haar site ook geschikt te maken voor de Nederlandse taal, maar of en wanneer dat gebeurt is nog onduidelijk.

'Ons hoor je niet klagen'

Tot die tijd profiteren de jonge ondernemers: 'Of we nu helemaal binnenlopen?', Mandy herhaalt de vraag met een brede glimlach: 'De omzet die we draaien is natuurlijk niet alleen winst. We maken veel kosten. Onze site voldoet bijvoorbeeld aan de strengste veiligheidseisen. Dat kost geld, maar natuurlijk houden we ook geld over. Ons hoor je niet klagen', besluit ze met een twinkeling in haar ogen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.