Onderzoeksleidster fraude-onderzoek provincie 'in de fout'

ASSEN/DEN HAAG - De onderzoeksleidster van het recherchebureau Marple, dat het omstreden fraude-onderzoek bij de provincie Drenthe uitvoerde, is met deze klus flink de fout ingegaan.
Dat zegt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen, na commotie over het recherchebureau en de omstreden werkwijze om drie provincie-ambtenaren op fraude te betrappen. Volgens Opstelten is het recherchewerk wat onderzoeksleidster Greet Elsinga namens het bureau Marple deed, 'in strijd met het integriteitsbeleid'.

Ze deed deze particuliere rechercheklus in Drenthe, zonder daarvoor toestemming te vragen aan haar baas, de Politieacademie. En als ze wel om toestemming had gevraagd, was die geweigerd. Want medewerkers van de Politieacademie mogen er geen particulier recherchewerk naast doen.

Disciplinair onderzoek

Eerder dit jaar maakte RTV Drenthe al bekend dat er een intern onderzoek naar de onderzoeksleidster werd ingesteld, nadat bleek dat er bij de politie niets bekend was van haar nevenactiviteiten als particulier onderzoekster. Universitair docent strafrecht Nico Kwakman van de Rijksuniversiteit Groningen zei toen ook al dat deze particuliere recherchewerkzaamheden volstrekt strijdig waren met het politiewerk. In zijn beantwoording verklaart minister Opstelten nu dat er een 'disciplinair onderzoek loopt naar betrokkene'.

Ook was er al forse kritiek op dit bureau Marple, vanwege omstreden onderzoeksmethodes en onjuiste conclusies in het fraudeonderzoek. Inmiddels zijn in deze geruchtmakende fraudezaak, waarbij vier provincie-ambtenaren betrokken waren, door het provinciaal bestuur met alle vier betrokkenen regelingen getroffen.

Kat in de zak
SP-Statenfractievoorzitter Ko Vester komt opnieuw met Statenvragen. Hij vindt het allemaal zeer bedenkelijk, wat hij in de brief van Opstelten leest over Marple-onderzoekster Elsinga. "Iemand die zelf nooit toestemming heeft gevraagd om dit onderzoek te mogen doen, en dus zelf geen enkele integriteit toont, die zou wel in staat zijn de integriteit van provincieambtenaren te beoordelen? En wat deed ze nou eigenlijk bij die Politieacademie, want was ze eigenlijk wel bevoegd tot recherchewerk, had ze wel de kwaliteiten. Dus in hoeverre hebben we een kat in de zak gekocht?"

SP-voorman Vester wil weten of het geld, dat de provincie aan bureau Marple moet betalen niet teruggevorderd kan worden. De provincie moet het bureau 154.000 euro betalen. De provincie wil verder niet op de kwestie ingaan, omdat het een zaak is tussen de onderzoekster en haar werkgever, de Politieacademie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl