Protest tegen afmaken wilde hengst bij Geeuwenbrug

GEEUWENBRUG - Een protestactie van inwoners van Geeuwenbrug heeft ervoor gezorgd dat een wilde hengst vanochtend aan de dood is ontsnapt.
Het dier zou vanochtend worden afgemaakt en geslacht. Volgens de eigenaar is het paard te wild om los te laten lopen in de natuur. Na een gesprek tussen de politie, buurtbewoners, de pachter van het weiland en de eigenaar van het paard is besloten het dier niet af te schieten.

Gevaarlijk

Het dier ontsnapte vorige week uit een natuurgebied en is daarna een weiland in gejaagd. Inwoners van Geeuwenbrug geven de hengst sindsdien elke dag water. De pachter van het weiland is bang voor schade op haar land en wil niet dat het paard daar wordt geslacht. De bewoners zeggen dat de hengst steeds minder schuw wordt en vinden het niet kunnen dat een gezond beest wordt afgemaakt.

De buurtbewoners willen het paard wel overnemen van de eigenaar voor 250 euro en het dier door een paardenfluisteraar laten vangen. Er zou al een opvangplaats voor het dier beschikbaar zijn.

De eigenaar heeft vanochtend een paardentrailer in het weiland laten zetten met de bedoeling het dier daar in te lokken. Als dat lukt zal het paard alsnog naar de slachter worden gebracht.

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat dieren niet in een weiland mogen worden geslacht. Verder mag een beest alleen ter plekke worden afgemaakt als het een acuut gevaar vormt voor de omgeving. Een dier dat met een kogel is gedood kan alleen naar het slachthuis als vooraf is vastgesteld dat het een gezond beest is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl