Vermoedelijk botulisme in Hoogeveense Vaart

HOOGEVEEN - In de Hoogeveense Vaart ter hoogte van de wijk Krakeel is vermoedelijk sprake van botulisme. Volgens de provincie lagen er dode vissen en dode eenden in het kanaal en heeft de dierenambulance een zieke zwaan uit het water gehaald.
Onderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk om botulisme gaat. Intussen adviseren de provincie en het waterschap Reest en Wieden om niet het water in te gaan en ook honden niet in de vaart te laten zwemmen. Dode dieren die ronddrijven moeten niet worden aangeraakt.
Botulisme
Botulisme is een bacterie die het beste groeit in zuurstofarm, stilstaand water met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Het komt van nature voor in de darm van watervogels en vissen. Dit is normaal gesproken geen probleem, maar als de temperatuur stijgt en er vogels of vissen sterven, vermenigvuldigen de bacteriën zich in rap tempo en raakt het water besmet. De meeste varianten zijn niet gevaarlijk voor mensen. Vooral dieren kunnen er flink ziek van worden.

Vorige week werd al in de wateren rond Assen botulisme geconstateerd.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl