'Vragen om compensatie voor tuinbouwers is nog veel te vroeg'

ASSEN - LTO moet niet zo snel op de kast zitten als het gaat om een boycot van land- en tuinbouwproducten door Rusland. Dat vindt hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Land- en tuinbouworganisatie maakt zich grote zorgen en riep het kabinet en de Europese Commissie op om de gevolgen van een boycot financieel op te vangen. De zorgen begrijpt Strijker, maar LTO moet wat gas terug nemen vindt hij. "Ik vind het nog veel te vroeg om te praten over compensaties. Ik snap dat LTO de politieke geest rijp wil maken, maar ik vind het bijna onverantwoordelijk om dat nu al te roepen", aldus Strijker.


Faillissementen

Het is volgens de hoogleraar ook nog te vroeg om te praten over faillissementen van glas- en tuinbouwers. "Het kan best zijn dat die boycot er nooit komt of dat hij maar een jaar duurt. Dat weet je in deze fase nog niet. Bedrijven moeten normaal gesproken tegen dit soort calamiteiten kunnen. Rusland is een niet onbelangrijke markt voor de tuinbouw, maar niet cruciaal."


Evenwicht

Bedrijven kunnen volgens Strijker andere markten aanboren "De Russen zullen wel blijven importeren, maar dan uit andere landen. Die landen laten dan weer een gat in de markt vallen. Uiteindelijk ontstaat er dan weer een soort van evenwicht", legt Strijker uit.


Inmiddels heeft LTO via een persbericht laten weten dat ze zelf met andere partijen gaat onderzoeken op welke manieren de gevolgen van de Russische boycot kan worden opgevangen. Deze week sluit LTO ook aan bij overleg in Brussel over mogelijke compensatie. LTO benadrukt dat ze achter het beleid van de Nederlandse regering staat, maar roept iedereen op solidair te zijn met de sector.


Eerder hierover:

- LTO: kabinet moet gevolgen boycotactie opvangen

- 'Russische boycot desastreus voor land- en tuinbouw'

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: