Oplossing gezocht voor leegstaande boerderijen

ASSEN - Beleidsmakers en wetenschappers breken zich het hoofd over het hardnekkige probleem van leegstand van agrarisch vastgoed op het platteland.
Het aantal leegstaande schuren en boerderijen neemt nog steeds toe. Slopen lijkt een oplossing voor lelijke schuren en stallen, maar niet voor grote boerderijen, die het landschap bepalen.

Volgens landbouweconoom Dirk Strijker zou voor dat soort panden andere regels moeten gelden, zodat het aantrekkelijker wordt om ze te kopen. "Nieuwbouw is veel goedkoper dan bouwen in een bestaand pand, omdat je aan alle bouwvoorschriften moet doen."

Strijker denkt dat door de versoepeling van de regels er ook bedrijven geïnteresseerd raken om zich in een grote boerderij te vestigen. "Normaal gesproken wil de gemeente bijvoorbeeld geen garages op het platteland. Maar je kunt je voorstellen dat de gemeente in het geval van grote boerderijen dit toch toestaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl