Spannende tijden voor Nederlanders in Israël

TEL-AVIV - Het zijn spannende tijden voor de 53-jarige Evelien Shatter-Schreur uit Giethoorn. Dertig jaar lang woont ze nu in de Westelijke Jordaanoever in Palestina.
Op dit moment heerst in Israël een staakt het vuren, maar het blijft altijd oppassen volgens Shatter-Schreur. Ze woont samen met haar Israëlische man en kinderen in een kleine gemeenschap waar ze druiven en dadels verbouwen. Shatter-Schreur is daar de 'community leader', wat betekent dat ze zorgt dat alles geregeld wordt wat de inwoners daar nodig hebben. Zo organiseert ze speciale evenementen met de feestdagen en regelt ze het wanneer er iets niet goed is met wegen of de speeltuinen.

Ondanks het staakt het vuren tussen Hamas en Israël blijft het elke dag spannend in het gebied. "Je bent altijd druk met het nieuws, kijken of er weer iets is gebeurd, want je weet nooit wanneer de boel weer escaleert," vertelt Shatter-Schreur aan de telefoon. Ze vreest op Westbank vooral voor de raketten van Hamas, al valt het in het gebied waar zij woont nog redelijk mee: "Ik heb zelf meegemaakt dat ik op de snelweg reed in Tel-Aviv toen het luchtalarm afging, dan zet iedereen de auto aan de kant en gaat op de grond liggen. Nu heb je in Tel-Aviv gelukkig nog anderhalf uur de tijd na een waarschuwing, maar verder in het zuiden hebben ze soms maar dertig seconden."

Haar 24-jarige schoonzoon heeft gediend in het leger van Israël, maar daar wil hij niet over praten: "Hij vond dat heel moeilijk, hij was officier en hij had jongens onder zijn hoede die stonden te bibberen en niet wisten wat ze nou moesten doen." Haar schoonzoon is nu weer terug uit het oorlogsgebied.

Shatter-Schreur emigreerde dertig jaar geleden en ondanks de dagelijkse spanningen denkt ze er niet aan om met haar man en kinderen te verhuizen naar Nederland. "Ik ben hier zo ingeburgerd en mijn kinderen zijn hier geboren en opgevoed." Volgens de Giethoornse klinkt het heel triest, maar ze zegt dat je overal aan gewend raakt, ook wanneer je in een dergelijk onrustig gebied woont.

De Giethoornse hoopt dat er ooit een oplossing komt voor dit langslepende probleem, maar ze is bang dat dat niet gaat gebeuren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl