Hersenen 111-jarige dragen bij aan onderzoek dementie

HAVELTE - Egbertje Leutscher-De Vries, de oudste inwoner van Nederland die gisteren overleed, levert ook na haar dood nog een bijdrage aan een onderzoek naar dementie. De vrouw uit Havelte heeft haar hersenen beschikbaar gesteld aan de wetenschap.
Henne Holstege zal met haar team de hersenen van mevrouw Leutscher onderzoeken. Holstege leidt een onderzoek naar erfelijke factoren die beschermen tegen de ontwikkeling van dementie. Volgens haar was Egbertje Leutscher de eerste deelnemer van de studie. Ze had bijzonder goed contact met de oudste inwoner van Nederland. Twee weken geleden was Holstege met haar gezin nog op bezoek in Havelte.

De hersendonatie gebeurt via de Nederlandse Hersenbank in Amsterdam. Door middel van onderzoek naar het dna en het onderzoek naar de hersenen hopen de onderzoekers iets bijzonders te vinden waardoor mevrouw Leutscher ondanks haar hoge leeftijd niet dement is geworden. Mogelijk kan een dergelijk onderdeel in de toekomst worden nagebootst, waardoor dementie kan worden bestreden.

Het onderzoek is nu nog in een beginfase, er zijn nog geen resultaten bekend. Aan het onderzoek doen meerdere 100-plussers mee.

Egbertje Leutscher-De Vries is 111 jaar oud geworden.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl