RUG-wetenschappers komen aan op Jan Mayen

Jan Mayen (Rechten: Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute (Wikicommons))
Jan Mayen (Rechten: Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute (Wikicommons))
GRONINGEN - Onderzoekers van de Rijksuniversiteit in Groningen zijn na een boottocht van drie dagen aangekomen op het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee.
De wetenschappers zijn mee op uitnodiging van de marine, die een oefening houdt op het eiland. De onderzoekers doen archeologisch en biologisch onderzoek op Jan Mayen, waar normaal gesproken geen mensen komen. Ze willen er onder meer achter komen hoe de klimaatverandering zijn sporen nalaat op het eiland.

De heenreis verliep voorspoedig. De onderzoekers krijgen eerst nog een presentatie over wat wel en niet mag op het eiland. Daarna mogen ze het eiland op en kan de expeditie beginnen.

Een van de Groningse onderzoekers bezocht het eiland ook in 1983. Hij verwacht dat er veel is veranderd in de tussentijd. Door de klimaatverandering zouden er andere plantensoorten groeien en andere vogelsoorten leven.

Het onderzoek duurt tot 26 augustus. Naast wetenschappers van de Groningse universiteit zijn er ook medewerkers van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en het onderzoeksinstituut TNO mee op de expeditie.

Eerder hierover:


💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl