Achttien burgemeesterskandidaten in Assen, 27 in Tynaarlo

ambtsketen
ambtsketen
ASSEN/TYNAARLO - Achttien mensen hebben gesolliciteerd naar de functie van burgemeester in Assen. 27 mensen stelden zich voor die baan beschikbaar in Tynaarlo. Dat heeft de provincie Drenthe bekend gemaakt.

Assen

In Assen ontstond een vacature door het vertrek van Sicko Heldoorn in juli vorig jaar. Vijftien mannen en drie vrouwen willen zijn opvolger worden. De leeftijden variëren van 42 tot 64 jaar. Zeven sollicitanten zijn lid van de PvdA, zes van de VVD, twee van D66, één van het CDA, één van GroenLinks en één van de ChristenUnie. Het merendeel van de kandidaten is afkomstig uit het openbaar bestuur.

Tynaarlo
In Tynaarlo was de functie van burgemeester vacant sinds het vertrek van Frank van Zuilen in september vorig jaar. 22 mannen en vijf vrouwen in de leeftijd van 42 tot 62 jaar hebben gesolliciteerd. Zeven zijn lid van de VVD, zeven van de PvdA, vier van het CDA, drie van D66, één van GroenLinks, één van de ChristenUnie en één van een lokale partij. Drie sollicitanten zijn geen lid van een politieke partij of hebben dit niet aangegeven. Zes kandidaten zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, twee uit een ambtelijke organisatie, twee uit een non-profit organisatie en de rest uit het openbaar bestuur.

Gesprekken
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar voert binnenkort gesprekken met een aantal kandidaten. Daarna overlegt hij met vertrouwenscommissies, die vanuit de gemeenteraden zijn samengesteld. Deze commissies dragen elk twee kandidaten voor aan de gemeenteraden. De voorkeurskandidaten worden vervolgens op 10 oktober voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl