Provincie legt Emmen windmolens op

ASSEN/ EMMEN - De provincie Drenthe heeft Emmen aangewezen om 95,5 megawatt windenergie te realiseren. Dat komt neer op zo'n 32 windmolens. Dat heeft Gedeputeerde Staten vanmiddag bekend gemaakt.
Daarmee is de verdeling van windenergie rond. De provincie heeft van het Rijk de opdracht gekregen om in totaal 285,5 megawatt aan windenergie te realiseren in Drenthe. Borger-Odoorn en Aa en Hunze nemen samen 150 megawatt voor hun rekening en Coevorden 40 megawatt. Voor de drie gebieden is dat het maximum dat mogelijk is. Uit onderzoek van de provincie blijkt dat de overige 95,5 megawatt in Emmen verkregen kan worden.

Emmen stond in eerste instantie voor de taak om 60 megawatt voor haar rekening te nemen. Maar na de verkiezingen koos het nieuwe college onder leiding van wethouder René van der Weide van Wakker Emmen ervoor om de gemeente windmolenvrij te houden. Maar de provincie gaat daar nu aan voorbij.

Volgens gedeputeerde Munniksma heeft de gemeente Emmen in 2006 al aangegeven dat er windenergie gerealiseerd kan worden in Emmen. Ook vindt hij het oneerlijk om de andere drie gemeenten, die zich wel aan de afspraken houden, op te zadelen met extra windmolens.

Wethouder van der Weide heeft eerder al aangegeven dat Emmen de regie wil voeren mochten er toch windmolens komen. Maar de provincie heeft besloten dat zij degene is die de regie in handen heeft. Waar de windmolens komen is nog niet duidelijk. In december wordt bekend welke gebieden in aanmerking komen en welke vrij van windmolens blijven.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl