Bollenteelt kan in de toekomst met veel minder gif

WAPSE - Het gebruik van het ontsmettingsmiddel Nontox van het Asser bedrijf Watter helpt om de toediening van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt terug te dringen. Dat is de eerste conclusie van een proef met het middel op een proefveld in Wapse.
De proef wordt in Wapse door het Hilbrands Laboratorium uitgevoerd in opdracht van de stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland. Volgens onderzoeker Wijnand Saathof zijn de eerste resultaten hoopgevend. Bloembollen zijn gevoelig voor virussen en bacteriën. Voordat ze de grond in gaan worden ze met het middel Nontox ontsmet. Na de oogst moet duidelijk worden of de bol er ook beter van geworden is.

Op een naastliggend veld worden ook proeven gedaan met biologische methoden en die laten volgens onderzoeker Egbert Limburg eveneens goede resultaten zien. Op deze velden worden biologische preparaten gebruikt. Ook daar wordt geprobeerd minder gewasbeschermingsmiddelen in te zetten.

Beide onderzoekers denken dat een combinatie van biologische preparaten en het middel Nontox er in de toekomst wel eens voor kan zorgen dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen fors naar beneden bijgesteld kan worden. Tot op heden zijn de middelen nodig om er voor te zorgen dat de uiteindelijke bollen ziektevrij zijn en geëxporteerd kunnen worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl