Principeakkoord over sociaal plan werknemers AwerC

ASSEN - Er is een principeakkoord over een sociaal plan voor de vijftig medewerkers van het detacheringsbedrijf AwerC in Assen voor wie collectief ontslag dreigde.
Belangrijkste onderdeel is dat ze aan de slag blijven in grotendeels gesubsidieerd werk. Dat melden de vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten.

AwerC in Assen regelde voor de sociale dienst van Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze gesubsidieerde banen bij onderwijsorganisaties of zorginstellingen. Daarbij gaat het om functies als conciërge bij scholen, extra hulp bij peuterspeelzalen of bij stichting De Trans. Maar de subsidieregeling stopt, door de nieuwe participatiewet per 1 januari. AwerC voelde zich genoodzaakt de vijftig medewerkers op straat te zetten, omdat de scholen en het peuterspeelzaalwerk de mensen niet uit eigen zak kunnen betalen.

Na felle protesten van de vakbonden, actiedreigingen, en brandbrieven naar de gemeentepolitiek, was er afgelopen maandag een 'prettig gesprek' tussen de bonden en de verantwoordelijke wethouders en zijn de bonden woensdag met AwerC om tafel gegaan. Daar is een sociaal plan overeengekomen, onder de voorwaarde dat de inlenende bedrijven meewerken.

Dat houdt in dat de scholen en de peuterspeelzaal de medewerkers in dienst moeten nemen, voor onbepaalde tijd. Ze krijgen daarvoor een loonkostensubsidie van zeventig procent van het minimumloon. Ook krijgen de medewerkers een jaarsalaris mee, wat ook door hun nieuwe baas voor de loonkosten gebruikt kan worden.

Volgens vakbondsbestuurder Annelies Ossel van FNV Bondgenoten is dit akkoord voor de bedrijven een aanbod, 'dat ze gewoon niet kunnen weigeren'. Volgens Ossel is het al triest genoeg, dat de vakbonden uiteindelijk voor deze 'pleister op de wonde' hebben moeten zorgen. 'Die ontslagdreiging had er nooit mogen zijn. Want deze medewerkers hadden gewoon via de participatiewet die baan moeten kunnen behouden. Deze wet beoogt juist deze groep werknemers goed te begeleiden naar een vast dienstverband," aldus Ossel.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl