Oudste melkkoe woont vermoedelijk in Coevorden

COEVORDEN - De oudste melkkoe van Drenthe woont vermoedelijk in Coevorden. Na een langdurige zoektocht van RTV Drenthe kwamen we uit bij de 19-jarige Jantje 327.
De bejaarde dame zag op 7 mei 1995 het levenslicht. Sindsdien heeft ze al bijna 150.000 liter geproduceerd, dat is goed voor zo'n 750.000 glazen melk. Gemiddeld worden koeien in Nederland vijf jaar, dus de hoge leeftijd van de Drentse Jantje is uitzonderlijk te noemen.

Het geheim van de hoge leeftijd van Jantje zit hem volgens eigenaar Robert Jansink in de goede voeding, huisvesting en vitaliteit van de koe. "Maar Jantje komt ook uit een goede familie, haar moeder is een oude koe geworden en ook haar dochter is al vijftien jaar," aldus Jansink.

De zoektocht naar de oudste melkkoe van Drenthe is gestart naar aanleiding van de landelijke zoektocht van LTO Nederland. Zij zijn op zoek naar de oudste melkkoe van Nederland, dit in verband met het streven van melkveesector om de leeftijd van melkkoeien te verhogen. LTO wil met de zoekactie meer aandacht geven hieraan.

Wanneer een koe een hoger gemiddelde leeftijd heeft leidt dit tot minder opfok van jongvee. Volgens LTO Nederland leidt dit tot minder mest en ook tot minder broeikasgassen en ammoniak. Ook scheelt het in de portemonnee van de boeren wanneer koeien ouder worden.

Half september wordt bekend gemaakt of Jantje uit Coevorden ook daadwerkelijk de oudste koe van Nederland is.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl