Bioplastic moet schadelijke gassen door grondontsmetting voorkomen

VLEDDER - Bollentelers in Drenthe denken een oplossing te hebben voor de negatieve effecten van het gebruik van grondontsmettingsmiddelen op de omgeving. Ze willen percelen na ontsmetting afdekken met bioplastic, dat is gemaakt van afval uit de bloembollensector.
Gisteren werd het verbod op middelen met de stof metam natrium opgeheven. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw zijn de middelen van groot belang voor de landbouwsector. Vooral bij de teelt van lelies en aardbeien, maar ook in de boomteelt, zijn ze onmisbaar. Ze bestrijden aaltjes in de grond die schadelijk zijn voor planten.

Nieuwe eisen

Wel zijn er nieuwe eisen gesteld aan het gebruik van de middelen. Zo moet er een bufferzone komen van 150 meter tussen het behandelde perceel en woningen of openbare gebouwen. Verder moeten behandelde percelen veertien dagen worden afgedekt en moet het middel op minstens 20 centimeter in de grond worden ingebracht. Als laatste mag het oppervlak niet groter zijn dan één hectare.

Te streng

Landbouworganisatie LTO denkt dat de nieuwe regels veel te streng zijn en onuitvoerbaar. Bovendien zijn de kosten van het afdichten van de grond veel te hoog. LTO wil snel overleg met staatssecretaris Dijksma over de toepassing van alternatieven voor grondontsmetting. Stichting Bollenboos, die zich vooral in de gemeente Westerveld afzet tegen de bollenteelt, reageert via Twitter negatief op het besluit. Bollenboos vraagt zich af waarom het middel niet verboden wordt nu blijkt dat er een bufferzone van minstens 150 meter wordt voorgeschreven. Bovendien vragen ze zich af wie de nieuwe regels in de praktijk gaat controleren.

Oplossing

Volgens voorzitter Hans van der Heijden van de Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt is het afdichten van de grond met bioplastic een oplossing. In Oosterwolde staat inmiddels een fabriek waar folie wordt geproduceerd. Uit afval van de bollensector kan de folie worden gemaakt. De stichting wil proeven doen met de bioplastic.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl