Stadsvernieuwing Emmen levert historische vondst op

EMMEN - Bouwvakkers zijn op een historische vondst gestuit bij de vernieuwing van het Marktplein in Emmen. Onder de grond blijkt de fundering van het 17e eeuwse Schultehuis te liggen. Hier heeft de Schulte, een soort burgemeester, gewoond. Later heeft de eerste burgemeester van Emmen, Jan Jacob Willinge, er zijn intrek genomen.
In 1935 besloten de laatste eigenaren, toenmalig wethouder Roelof Zegering Hadders en zijn zus Margreet om het Schultehuis te slopen. Zij hebben ervoor in de plaats villa De Lindenhof gebouwd om erin te wonen.

Ouder gebouw

Mogelijk zijn er ook delen van een nog ouder gebouw gevonden. Het zou gaan om een woning die nog groter was dan het Schultehuis. Dat gebouw zou hebben gerust op een granieten fundering.

Helemaal als een verrassing komt de ontdekking niet. De stadsvernieuwing vindt namelijk plaats op een gebied waar de kans op archeologische vondsten hoog is. Daarom heeft de gemeente Emmen van tevoren de archeoloog Gertjan Roller van ingenieursbureau MUG ingehuurd om de graafwerkzaamheden te begeleiden.

Volgens de gemeente Emmen zal de centrumvernieuwing geen vertraging oplopen door de opgraving. De vondst kan gewoon toegedekt worden met zand zonder dat de fundering schade oploopt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl