Bijenkolonie in Zuidlaren geruimd vanwege besmettelijke ziekte

ZUIDLAREN - In Zuidlaren is onder bijen de uitbraak van een besmettelijke ziekte vastgesteld. Het gaat om Amerikaans vuilbroed. Dat laat de Rijksoverheid weten.
De besmette bijenkolonie is eigendom van de Imkersvereniging Zuidlaren. Alle bijen zijn inmiddels geruimd. Ook heeft het ministerie van Economische Zaken sinds vanavond een verbod ingesteld om bijen te vervoeren, dat tenminste een maand duurt. Het vervoersverbod is in een straal van drie kilometer actief. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt controle op alle bijen die in de omgeving worden gehouden.

Het is nog onduidelijk hoe de bijen in Zuidlaren besmet zijn geraakt. Jan Enne Dees van Imkersvereniging Zuidlaren denkt dat het vervoersverbod niet veel gevolgen heeft voor imkers, omdat de meesten de bijen al weer naar binnen hebben gehaald. Wel zal bij alle imkers in het gebied twee keer geïnspecteerd worden.

Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed is een ziekte in het broedsel van bijen en wordt veroorzaakt door een bacterie. Sporen van de bacterie blijven lang leven en zijn goed bestand tegen hitte en uitdroging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl