Conciërges AwerC hopen op behoud baan

ASSEN - Het is erop of eronder voor de vijftien gesubsidieerde conciërges, die via AwerC al jaren op scholen in Assen werken. Het is óf aan de scholen, óf aan de Asser politiek of ze hun baan houden. Anders staan ze 1 januari op straat.
Eén van de conciërges die al dertien jaar via deze subsidieregeling werkt, is Jan de Pruis uit Assen. Als timmerman werd hij afgekeurd, maar hij kon aan de slag als conciërge op obs Baggelhuizen. Hij moet er niet aan denken dat hij straks zijn baan verliest: "Het is mooi werk. En als ik dit kwijtraak, kom ik nooit weer aan de bak. Wie wil zo'n oude, afgekeurde timmerman nog hebben. Ik hoop toch zeker op deze school als Meneer Jan mijn pensioen te halen."

Conciërge Jan de Pruis heeft zijn hoop nu gevestigd op een reddingsplan van de vakbonden en AwerC. Dat houdt in dat de scholen de conciërges zelf in dienst nemen, en daar een forse loonkostensubsidie voor krijgen. Maar voor de scholen betekent dat meer kosten en de vraag is of daar ruimte voor is.

Politiek
Ook is er nog hoop op de Asser politiek. Zo hebben de vakbonden de raadsfracties benaderd, of de gemeente de volledige subsidieregeling toch niet wil overnemen, zodat de mensen hun baan houden. Vanavond bespreekt de Asser raad de kwestie rond AwerC en het dreigende ontslag voor in totaal vijftig mensen, die werkzaam zijn op scholen, peuterspeelzalen of als extra hulp bij De Trans.

Gesubsidieerde banen
De conciërges kwamen ooit aan het werk via de zogeheten gesubsidieerde Melkert-banen. Maar de laatste jaren zijn ze geplaatst via het bedrijf AwerC op basisscholen in Assen. Dat gebeurde namens de Intergemeentelijke Sociale Dienst van de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo. Omdat per 1 januari de subsidieregeling voor deze groep moeilijk plaatsbare mensen stopt, dreigt hun baan te verdwijnen.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl