AwerC-medewerkers teleurgesteld in Asser politiek

ASSEN - De werknemers van AwerC die hun gesubsidieerde banen bij scholen en peuterspeelzalen dreigen kwijt te raken, zijn teleurgesteld in de Asser politiek.
De gemeenteraad wil niet de bestaande subsidieregeling voor deze groep van vijftig mensen overeind houden. Dat betekent dat de groep nu is overgeleverd aan de welwillendheid van de scholen, peuterspeelzalen en andere organisaties, waar ze al jaren werken. De speciale subsidieregeling voor hun banen eindigt 1 januari, waardoor collectief ontslag dreigt. Er ligt inmiddels wel een reddingplan van de vakbonden en AwerC. Opzet is dat de scholen, peuterspeelzalen en verenigingen straks zelf de mensen in dienst nemen, tegenover een forse loonkostensubsidie, met bovendien een jaar salariskosten. Maar uiteindelijk zijn ze meer geld kwijt aan deze werknemers dan de afgelopen jaren. En het is nog hoogst onzeker of ze dat willen en kunnen betalen.

De vakbonden en het AwerC-personeel hadden gehoopt dat de Asser gemeenteraad ervoor zou kiezen om voor deze groep moeilijk bemiddelbare werknemers een uitzondering te maken en de huidige subsidieregeling voor hun banen overeind te houden. Alleen de raadsfracties van SP en OpAssen willen zo ver gaan, maar een raadsmeerderheid vindt dat de scholen, peuterspeelzalen en andere clubs nu aan zet zijn. En als het via die weg niet lukt, dan moeten ze straks via de nieuwe participatiewet een werkplek proberen te krijgen, vindt een aantal fracties.

De AwerC-mensen reageerden na afloop van de raad emotioneel. Ze vinden dat ze de afgelopen jaren slecht door de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), werkplein Baanzicht en AwerC begeleid zijn in doorstroming naar regulier werk, waardoor ze nog steeds afhankelijk zijn van gesubsidieerd werk. OR-voorzitter Michiel Koperdraad : "De begeleiding is minimaal geweest,. Ze doen geen moer." Hij vindt dat de politiek corrigerend op moet treden en de ISD moet opdragen de mensen beter te begeleiden naar vast werk. Als dat niet lukt, moet de politiek de huidige subsidieregeling overeind houden.

Komende maand gaan de vakbonden en het AwerC-personeel ook nog naar de gemeenteraden van Tynaarlo en Aa en Hunze. Want ook die gemeenten hebben mensen via AwerC in een gesubsidieerde baan geplaatst.

Eerder hierover:


💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl