SP dient weer schriftelijke vragen in over Marple-gate

Ko Vester van de SP
Ko Vester van de SP
ASSEN - De SP in de Drentse Staten heeft vandaag aan GS opnieuw schriftelijke vragen gesteld over de omstreden ambtenarenkwestie op het provinciehuis.
De Statenfractie eist vooral opheldering over de bevoegdheden van recherchebureau Marple dat de fraudezaak onderzocht en daarop forse kritiek kreeg. Aanleiding voor de schriftelijke vragen is een brief van minister Ivo Opstelten over onderzoeksleidster Greet Elsinga van bureau Marple. Hij kreeg kamervragen over de kwestie, omdat Elsinga ook bij de politie werkt. RTV Drenthe stelde daar eerder dit jaar bij de Nationale Politie al vragen over, omdat beide functies niet verenigbaar zijn. Opstelten bevestigt dat. Elsinga had, zo blijkt, geen toestemming gevraagd voor het doen van particulier recherchewerk en zou dit ook niet gekregen hebben als ze dat wel had gevraagd, omdat dit volgens de integriteitsregels niet mag.

Bedenkelijk

De SP kondigde begin deze maand al bij RTV Drenthe aan schriftelijke vragen te gaan stellen over Marple aan het college van GS. Fractievoorzitter Ko Vester betitelde de hele situatie als 'zeer bedenkelijk'. Via de schriftelijke vragen wil de partij weten wat het onderzoek van Marple nu nog waard is en of de provincie de kwalificaties van Elsinga en Marple wel goed heeft gecontroleerd.

Verder wil de SP opheldering van GS over wie uiteindelijk besloten heeft Marple in te schakelen voor het fraudeonderzoek, wat vorig jaar de exacte aanleiding was en wat GS hebben gedaan met de forse kritiek op het Marple-rapport. Zo werd het door oud-rechercheur Dick Gosewehr afgedaan als 'broddelwerk'.

Schadevergoeding

De SP vraagt zich ook af, of GS het bureau Marple nog hebben aangesproken op het slecht geleverde werk en of er schadevergoeding of terugbetaling wordt gevraagd. Ook wil de fractie de totale kosten van de hele ambtenarenaffaire, waarbij er uiteindelijk met vier ambtenaren regelingen zijn getroffen.

Marple kostte de provincie 154.000 euro. de advocaat van de provincie strijkt 82.000 euro op en de overige kosten lopen ook in de tonnen. Zo betaalt de provincie de advocaatskosten van de vier betrokken ambtenaren en is er met de vierde ambtenaar, die ten onrechte werd gecriminaliseerd, een regeling getroffen. Die zou inhouden dat hij niet meer hoeft te werken, maar iedereen zwijgt daarover. Naar schatting kost de hele fraudekwestie de provincie zeker acht ton.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl