Mogelijk ook besmette bijenkolonie in Exloo

Een bij (archieffoto)
Een bij (archieffoto)
EXLOO - In Exloo is mogelijk een besmette bijenkolonie geconstateerd. Een monster is opgestuurd naar een laboratorium voor onderzoek. Dat bevestigen meerdere imkers tegenover RTV Drenthe. Eerder deze week werd in Zuidlaren een uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld.
Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat er bij hen nog niets bekend is. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil de uitbraak nog niet bevestigen. Imkers kunnen aan de honingramen al zien dat er een probleem is, maar de besmetting moet nog officieel bevestigd worden. Er bestaat een kans dat het om de minder besmettelijke vorm Europees vuilbroed gaat.

De besmette kolonie in Zuidlaren is al geruimd. Er werd na de ontdekking een vervoersverbod ingesteld dat een maand van kracht blijft.

Amerikaans vuilbroed is een ziekte in het broedsel van bijen en wordt veroorzaakt door een bacterie. Sporen van de bacterie blijven lang leven en zijn goed bestand tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet voor mensen gevaarlijk en ook de honing wordt niet aangetast.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl