Peter Middendorp: Drenthe is triest en een beetje grappig

EMMEN - Schrijver Peter Middendorp uit Emmen noemt vandaag in het Volkskrant Magazine Drenthe triest en een beetje grappig. De auteur vertelt over zijn jeugd in Emmen en zijn haatgevoelens voor Drenthe en Drenten.

"In Drenthe is alles snel apart, er is geen prestatiecultuur, er heerst geen gevoel dat ergens iets aan te veranderen of verbeteren is", aldus Middendorp. Volgens de schrijver zijn Drenten overmatig bescheiden en zijn er nauwelijks beroemde Drenten. Middendorp vertelt hoe hij in zijn jeugd meerdere malen van school werd getrapt en uiteindelijk een baantje kreeg in de dierentuin.


Het interview in de Volkskrant met Middendorp is naar aanleiding van zijn derde roman. Het boek 'Vertrouwd voordelig' over zijn jeugd verschijnt binnenkort. In het boek bekent Middendorp dat hij een beeld op straat in Emmen heeft vernield in zijn jeugd. De auteur benadrukt wel dat het boek is geschreven vanuit het perspectief van een 17-jarige. Het voelt voor hem dan ook een beetje als "verraad" naar zijn ouders en de klanten van zijn ouders in hun warenhuis in Emmen. "En sommige dingen die triest zijn, zijn ook een beetje grappig, zoals Drenthe", aldus Middendorp.


In april beledigde schrijfster Yvonne Kroonenberg Assenaren door ze "simpele mensen met klassieke Drentse koppen, met uitdrukkingsloze ogen" te noemen. Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze noemt het interview met Middendorp weer een "volgend bizar hoofdstuk in de serie 'waarom moet je weg uit Drenthe'".


In de #VK weer een volgend bizar hoofdstuk in de serie 'waarom moet je weg uit #Drenthe'. pic.twitter.com/liWWjY2dUD

— Eric van Oosterhout (@evoosterhout) 30 augustus 2014


Onder de indruk van Peter Middendorp's verhaal in @volkskrantmag . Door Drentse "roots" nogal wat herkenning.

— Iena Redeker (@ienapiena) 30 augustus 2014


Mooi interview @Petermiddendorp in de @volkskrantmag . Het leven van een tiener waarvan z'n vader een Blokkerwinkel heeft in #emmen

— Blokker Emmen (@BlokkerEmmen) 30 augustus 2014


Peter Middendorp over jeugd Drente in #vk: Las je op school nooit een boek? 'Nee. De mensen die dat wel deden werden in elkaar gebeukt.'

— MissyMedia (@MissyMedia) 30 augustus 2014

Meer over dit onderwerp:
Emmen
Deel dit artikel: