Springruiter Stefanie Luning: Als ik niet terugkom op niveau, hoeft het van mij niet meer

PAARDENSPORT - Springruiter Stefanie Luning kwam op 22 maart hard ten val tijdens een training. Haar paard struikelde en de 34-jarige amazone kwam onder het dier terecht. In het ziekenhuis blijkt dat ze een hart- en hersenkneuzing heeft. Nu, vijf maanden later, wordt ze nog iedere dag met de gevolgen geconfronteerd.

Of ze ooit weer op niveau concoursen gaat paardrijden weet ze niet. 'Wij ruiters hebben een bepaalde gave. Wij zien de afstand tot een hindernis en kunnen daar snel op reageren door bijvoorbeeld te versnellen of snelheid te minderen. En de vraag is of ik ooit weer snel genoeg word. Als dat niet zo is, ga ik het niet meer doen'.

Ook in het dagelijks leven ondervindt Luning veel problemen. Zo kan ze zich slecht focussen waardoor autorijden te gevaarlijk is. Het is vaak een chaos in haar hoofd waardoor ze tijdens het praten moet zoeken naar woorden. Ook zelfstandig wonen is nog niet verantwoord.

Sinds vier maanden wordt ze opgevangen door Eric Naberink, eigenaar van de gelijknamige handelsstal in Smilde. De afgelopen drie jaar huurde Luning hier als zelfstandig beroepsruiter stalruimte. Het is belangrijk voor haar om in de vertrouwde omgeving van paarden te zijn en in Smilde kan ze ook wat lichte werkzaamheden verrichten.

Naberink rijdt nu op haar toppaard Wayne Rooney. Volgende week komen ze samen uit op het Nederlands Kampioenschap.

Luning groeit op met paarden. Met haar pony Dempsy wordt ze al eens vijfde op het Europees Kampioenschap. Samen met haar vader runt ze jarenlang een eigen handelsstal. Maar negen jaar geleden overlijdt hij plotseling. Luning laat de paardenwereld voor een paar jaar los totdat het weer begint te kriebelen. De laatste jaren reed ze in opdracht van eigenaren verschillende paarden. Ook zelf was ze succesvol. Met Wayne Rooney plaatst ze zich voor Jumping Amsterdam en werd ze begin dit jaar Noord Nederlands Kampioene.

Meer over dit onderwerp:
Smilde
Deel dit artikel: