Museumspoorlijn STAR pakt flink uit bij viering 175 jaar spoorwegen

STADSKANAAL - Museumspoorlijn STAR pakt tijdens het evenement Stadskanaal Onder Stoom extra uit vanwege de viering van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Op 20 en 21 september zullen veel treinen en stoomlocomotieven van andere musea naar Stadskanaal komen.

Gasttreinen

Een van de speciale gasten dit weekend is stoomlocomotief 4389 van de Stoomtrein Goes Borsele (SGB) uit Goes. Deze locomotief is in 1943 gebouwd voor het Amerikaanse leger. De locomotief werd gebruikt voor transporten ten behoeve van de invasie in Europa in 1944 en 1945. Uit Haaksbergen komt stoomlocomotief 7 van de Museum Buurtspoorweg. Deze locomotief is in 1901 gebouwd voor de toenmalige (Nederlandse) Staatsspoorwegen en is de oudste nog rondrijdende in Nederland gebouwde locomotief.

Uit Rotterdam komt de Stoom Stichting Nederland stoomlocomotief 65 018 en een complete museumtrein. Deze relatief jonge locomotief uit 1956 van de Deutsche Bundesbahn is een van de laatst gebouwde stoomlocomotieven in Duitsland. Stichting Diesel III komt met de Rode Duivel naar Stadskanaal. Het is een dieseltreinstel dat begin jaren '60 voor de NS werd gebouwd, dit soort treinen reed jaren tussen Emmen en Zwolle. Verder komen er nog historische Nederlandse gast-diesellocomotieven. Uiteraard rijdt ook stoomlocomotief TE-5933 van de STAR zelf.

175 jaar spoor

De tweede editie van Stadskanaal Onder Stoom staat in het teken van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem feestelijk geopend. Het jaar 2014 staat bij de railmusea in Nederland in het teken van dit jubileum. Stadskanaal Onder Stoom is echt tijdens de verjaardag, op 20 september is het exact 175 jaar geleden dat de eerste stoomtrein in Nederland reed.

Stadskanaal Onder Stoom is het grootste stoom-evenement van Noord Nederland. Treinen voeren de boventoon, maar ook een stoomauto, stoomboot, stoomlocomobielen, en stoommachines komen naar Stadskanaal. Tijdens het hele weekeinde zullen de stoom,- en dieseltreinen een intensieve dienstregeling onderhouden op de baanvakken Stadskanaal - Musselkanaal en Stadskanaal - Veendam. In Veendam is een overstap op de reguliere stoptrein van Arriva naar Groningen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl