GS: 'Fraudeonderzoek van Marple niet gebrekkig'

Ko Vester van de SP
Ko Vester van de SP
ASSEN - Het college van Gedeputeerde Staten vindt het Marple-onderzoek naar vermeende fraude onder ambtenaren op het provinciehuis niet gebrekkig en gaat dan ook geen schadevergoeding eisen of geld terugvorderen. Dat antwoordt het college op vragen van de SP.
De SP stelde vrijdag de schriftelijke vragen, omdat gebleken is dat onderzoeksleidster Greet Elsinga van Marple met het particuliere rechercheonderzoek voor de provincie Drenthe buiten haar boekje is gegaan. Volgens minister Ivo Opstelten had Elsinga als medewerkster van de Politieacademie geen toestemming gevraagd voor dit werk als nevenactiviteit en had ze die ook niet gekregen, omdat dit particulier recherchewerk naast politiewerk niet mag. Er loopt op dit moment een disciplinair onderzoek naar haar.

Twijfels

De SP kreeg hierdoor nog grotere twijfels over de waarde van het fraudeonderzoek, waarop ook al forse kritiek was geleverd. Maar volgens GS is Marple een erkend bureau met een geldige vergunning en heeft het conflict tussen Elsinga en de politie verder geen invloed op de kwaliteit en rechtmatigheid van het fraudeonderzoek dat Marple voor de provincie deed. GS wisten pas in juni dat de politie onderzoek deed naar haar nevenactiviteiten en toen was volgens GS het fraudeonderzoek naar de ambtenaren al klaar. Dat de provincie met Marple in zee ging kwam omdat het bureau vaker voor overheden onderzoeken deed, zoals ook in de provincie Groningen.
De totale kosten van de hele fraude-affaire, waarbij vier ambtenaren waren betrokken, willen GS niet vrijgeven. Wel bevestigen GS dat Marple 154.000 euro heeft gekost, dat de provincie zelf 86.000 euro aan juridische kosten kwijt is, en dat er 90.000 euro wordt betaald voor de juridische kosten die de betrokken ambtenaren hebben gemaakt. GS weigeren verder de Marple-rapporten vrij te geven, omdat dit in strijd is met de privacy van betrokken ambtenaren en bovendien zijn er regelingen getroffen, waarbij de afspraak is dat er verder niets naar buiten wordt gebracht over de kwestie.

Teleurgesteld

SP-Statenfractievoorzitter Ko Vester noemt de beantwoording uiterst mager en is teleurgesteld in GS. De SP beraadt zich nog op het vervolg, maar de kans is groot dat de kwestie opnieuw in Provinciale Staten aan de orde komt. Dan zou verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink verder uitleg moeten geven. Ook zou de SP dan de vertrouwenskwestie aan de orde kunnen stellen. De partij vindt dat de provincie haar hand heeft overspeeld met de aanpak van de hele fraudekwestie. Met alle vier betrokken ambtenaren zijn uiteindelijk regelingen getroffen, waarbij is afgesproken dat partijen er verder niet meer over praten.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.