Plukactie in Zweeloo tegen voedselverspilling

ZWEELOO - Drie vrouwen uit Zweeloo gaan de fruitverspilling tegen en helpen tegelijk hun medemens. Met hun actie 'Pluk & Deel' nodigen ze buurtbewoners uit om op zaterdag 6 september en 20 september appels te komen plukken uit tuinen in Zweeloo.

Een deel van de appels mogen de mensen houden, de rest wordt verwerkt en gaat naar de voedselbank. Het drietal vindt dat te veel fruit uit de Zweeloose tuinen niet wordt opgegeten en op de composthoop belandt. Daarom kwam Willy-Anne van Stiphout met het idee om mensen uit de buurt het fruit uit de tuinen te laten plukken. Margreet Schuiling en Lucie de Witte vonden dit ook een goed plan. De appels worden tot appelmoes en andere producten verwerkt en dan aan de voedselbank gegeven.


De vrouwen richten zich dit jaar alleen op appels en niet op ander fruit, omdat ze het project kleinschalig willen houden. Bovendien is er nog maar weinig tijd voor de fruitoogst. Pruimen zijn bijvoorbeeld te vroeg rijp om ze bij de actie te betrekken. Dat de appels in verwerkte vorm naar de voedselbank gaan, is mooi meegenomen. Maar het hoofddoel van de plukactie is fruit redden en de verspilling tegengaan.


Vanuit de buurt komen veel positieve reacties en veel mensen willen meehelpen door appelbomen uit hun tuin beschikbaar te stellen. Ook willen veel mensen helpen plukken en bieden buurtgenoten rolsteigers, ladders en aardappelmanden aan.


Mensen die ook willen helpen kunnen contact opnemen met de organisatie.

Meer over dit onderwerp:
Zweeloo
Deel dit artikel: