Bunker in Emmen uniek in Nederland

EMMEN - De ondergrondse commandobunker van de voormalige dienst Bescherming Bevolking (BB) aan de Klepel in Emmen is waarschijnlijk de best bewaarde Nederlandse bunker uit de Koude Oorlog.
Dat blijkt uit landelijk onderzoek. De meeste bunkers zijn na de Koude Oorlog gesloopt of sterk vervallen. Wie in Emmen de bomvrije deuren opent waant zich terug in de jaren zestig. Alle ruimten zijn nog in vrijwel dezelfde staat als ruim veertig jaar geleden. Zelfs het BB-archief is bewaard gebleven. De bunker was bedoeld om tijdens een oorlog met Rusland twee weken lang Amerikaanse militaire konvooien aan te sturen. Daarna was de oorlog of gewonnen of restte de gebruikers de overgave.

De bunker is nu in gebruik bij de Emmer stichting Archeologie en Monument (SAM) die de monumentenstatus voor de bunker wil aanvragen. Hierdoor wordt eventuele sloop in de toekomst voorkomen. Het opruimen van de bunker is trouwens niet eenvoudig. Bij de bouw is het best beschikbare beton gebruikt en dus is zelfs opblazen vrijwel onmogelijk. Zaterdag 13 september is de Emmer bunker voor iedereen te bezichtigen tijdens de open monumentendag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl