Fusie tussen Drentse en Groningse waterlaboratoria

Problemen met de watervoorziening in Meppel
Problemen met de watervoorziening in Meppel
ASSEN - Het laboratorium van waterschap Hunze en Aa's in Assen gaat waarschijnlijk fuseren met WaterLaboratorium Noord (WLN). Dat meldt RTV Noord.
Voor alle betrokken organisaties levert de fusie naar verwachting bij elkaar een jaarlijkse besparing op van ruim 900.000 euro. WLN is het gezamenlijk laboratorium van Waterbedrijf Groningen en Waterleiding Maatschappij Drenthe. Dit lab staat aan de Rijksstraatweg in Glimmen. De bedoeling is dat het waterschapslaboratorium - dat overigens ook werkzaamheden voor waterschap Noorderzijlvest verricht - daar intrekt om met WLN gezamenlijk verder te gaan als WaterKwaliteitsCentrum (WKC). Overigens werken beide labs al jaren intensief samen.

'Natuurlijk moment'

Voor Hunze en Aa's is het zaak haast te maken met de fusie, omdat de eigenaar van het pand in Assen, waar het waterschapslaboratorium is gehuisvest, de huur per 1 januari 2015 heeft opgezegd. 'Voor ons is dat een natuurlijk moment om de samenwerking met het WLN om te zetten in een fusie', zegt Jakob Bartels, bestuurslid bij Hunze en Aa's. De kosten van de verhuizing naar De Punt vallen volgens hem wel mee: 'Er hoeft geen complete nieuwe vleugel te worden aangebouwd. Een kleine uitbreiding is voldoende', aldus Bartels. Hij verwacht niet dat de fusie veel problemen oplevert. Het nieuwe WKC moet per 1 januari zijn gerealiseerd, hoewel de organisatie naar verwachting pas twee jaar later optimaal zal functioneren.

Financiële en praktische oordelen

De fusie tussen de labs heeft niet alleen financiële en praktische voordelen. Ook op het gebied van synergie is winst te boeken voor het waterschapslab. Dit is in zijn huidige omvang eigenlijk te klein. Het beschikt weliswaar over de vereiste certificaten, maar er is slechst één bevoegde kwaliteitsfunctionaris. Bovendien staan de ontwikkelingen op het gebied van techniek niet stil. Een fusie helpt om de kosten voor technologische vernieuwing in de hand te houden, zo verwacht Hunze en Aa's.

Tegenvaller als fusie niet doorgaat

Mocht de fusie met WLN niet doorgaan, dan zou dit een forse tegenvaller zijn voor Hunze en Aa's. In dat geval zouden de jaarlijkse lasten van het waterschap met een bedrag tussen 200.000 en 250.000 euro omhoog gaan.

Eerdere fusie afgeblazen

Enkele jaren geleden waren er plannen om alle waterschapslaboratoria in Noord- en Oost-Nederland samen te voegen. Die fusie werd in 2012 afgeblazen, toen bleek dat de verwachte financiële opbrengst veel kleiner was dan vooraf was gehoopt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl