Jongeren Nieuweroord regelen zelf starterswoningen

NIEUWEROORD - Elf jongeren in Nieuweroord laten zelf acht starterswoningen bouwen. Dat doen ze op grond die in bezit was van de bijna failliet gegane woningbouwcorporatie Vestia.

Vestia wilde na haar financiële problemen niet meer bouwen en daardoor zouden de jongeren niet in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. De jongeren bedachten een oplossing: zelf de grond opkopen, een aannemer zoeken en laten bouwen. Maar die weg was er één van anderhalf jaar praten en tot overeenstemming komen met de curator. De jongeren kregen daarbij hulp van CDA-raadslid Henk Reinders en de gemeente die als tussenhandelaar voor de grond functioneerde. Uiteindelijk zijn gisteravond in het dorpshuis alle koopaktes voor de grond afgesloten.


De aannemer is deze week begonnen met het uitgraven van de bouwplaats. De jongeren hebben gezamenlijk de bouwstijl en buitenkant van de huizen bepaald. Van binnen kan ieder huis worden ingericht naar eigen keuze en budget. De woningen variëren in prijs van 125.000 tot 170.000 euro. Voor de kerst moeten ze onder dak zijn. Van de acht woningen is er één nog niet verkocht.


Plaatselijk Belang ondersteunt de plannen van de jongeren. Volgens bestuurslid Seine Hugen is het belangrijk voor de leefbaarheid en het voortbestaan van voorzieningen zoals de basisschool en het dorpshuis dat jongeren in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuweroord
Deel dit artikel: