Nieuwe uitbraak Amerikaans vuilbroed in Exloo

EXLOO - Ook onder bijen in Exloo is de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed aangetroffen.

Zaterdag meldden meerdere imkers dit al tegenover RTV Drenthe, het ministerie van Economische Zaken heeft het nieuws nu bevestigd. Het gaat om één kast in Exloo. Sinds vanmiddag is een vervoersverbod ingesteld, dat geldt in een gebied van drie kilometer rondom de uitbraak. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt controle op de bijenvolken in het gebied.


Woensdag 27 augustus werd de ziekte aangetroffen in Zuidlaren en op 1 september kwam er een melding van een uitbraak in Hoogezand-Sappemeer.


Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de Europese honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie zijn resistent tegen hitte en uitdroging en kunnen 35 jaar in leven blijven. Besmette bijenvolken sterven langzaam uit omdat de jongste broed sterft. Imkers mogen geen honing afnemen van besmette bijen en mogen ook niet bestuiven.


Bezorgde imkers

Imkers in Drenthe reageren bezorgd. Ze hopen dat het bij deze uitbraken blijft. Experts hebben de afgelopen dagen bijna honderd nesten bekeken en op het oog lijkt er geen sprake te zijn van Amerikaans vuilbroed bij andere volkeren. Echt zekerheid is er pas over een maand, als monsters van alle volken in de omgeving voor de tweede keer zijn gecontroleerd op besmetting met de bijenziekte.

Meer over dit onderwerp:
Exloo
Deel dit artikel: