Windmolendiscussie nog lang niet ten einde

ASSEN - De discussie over de locatie van windmolens in de provincie Drenthe is nog lang niet gestreden. Tegenstanders van de molens maken zich op voor nieuwe protesten deze week tijdens een informatiebijeenkomst van het ministerie van Economische Zaken en de initiatiefnemers van de windparken in Bareveld. De windboeren proberen op hun beurt de eigen belangen op een positieve manier voor het voetlicht te brengen.

95 windmolens

Drenthe heeft vanuit het Rijk een opgave van zo'n 285 megawatt. Dat zijn gemiddeld zo'n 95 windmolens. De molens krijgen een plek ergens in de gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Emmen en Coevorden. Emmen wil ze niet, maar moet op zoek naar een geschikte plek. In de gemeente Aa en Hunze en Borger Odoorn is het minister Kamp die uiteindelijk verantwoordelijk is. En in Coevorden denken ze een plek gevonden te hebben op het Europark.

Inspraak

Lange tijd hebben de overheid en de windboeren zich op de vlakte gehouden, maar worden nu onder druk van de politiek en bewoners gedwongen meer openheid van zaken te geven. Donderdag doen ze een poging tijdens een inloopbijeenkomst in Bareveld. Omwonenden willen inspraak over de plek waar de windmolens komen en eisen compensatie voor de negatieve effecten als waardedaling van hun huis, mogelijke gezondheidsproblemen en overlast van slagschaduw.

Later deze maand stelt de provincie Drenthe een regieplan vast. Daarna heeft de gemeente Emmen tot 1 december de tijd om te kijken hoeveel windmolens zij in de gemeente bouwen.

De hele week staan we op Radio en TV Drenthe stil bij windmolens. We laten deze week voor- en tegenstanders aan het woord en maken de balans op van jaren van praten, discussiëren en actievoeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl