Noorse criminelen in Nederlandse cellen

Noorse criminelen in Nederlandse cellen
Noorse criminelen in Nederlandse cellen
VEENHUIZEN - Honderden Noorse criminelen zullen in Nederland hun straf gaan uitzitten. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag aangekondigd.
Den Haag en Oslo gaan de plannen nu uitwerken. Het kabinet stelt cellen beschikbaar omdat hier leegstand is, terwijl Noorwegen een tekort heeft. Het is nog niet duidelijk of de Noorse criminelen naar Veenhuizen komen. Ook is niet bekend wanneer de eerste Noren naar Nederland komen. Het gaat om mensen die nog minstens 2 jaar moeten uitzitten, anders is het volgens het ministerie de moeite niet waard om ze naar Nederland te brengen.

Er komen geen gevangenen met "een vluchtrisico of maatschappelijk risico" waar de gevangenissen niet op gebouwd zijn. De Noren zullen bovendien niet naar buiten gaan, voor verlof of na vrijlating, benadrukt het ministerie. Zodra ze worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving, moeten de gevangenen terug naar Noorwegen. In de gevangenissen gelden Noorse regels en er komt een Noorse directeur.

Volgens Teeven is de komst van de Noren goed voor de banen van gevangenismedewerkers. Vanwege bezuinigingen werkt Teeven aan de sluiting van 19 gevangenissen en drie tbs-klinieken. Sinds 2010 zitten er al ongeveer 500 Belgen in de Tilburgse gevangenis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl