Dorp profiteert van opbrengsten windmolen

REDUZUM - Het draagvlak voor de bouw van windmolens wordt groter als je vanaf het begin van een project met omwonenden praat. Dat zegt voorzitter Henk Vellinga van de Friese stiftung Doarpsmûne Reduzum. De stichting is eigenaar van een windmolen en investeert de opbrengsten in het dorp.
Volgens Vellinga is het Friese dorp een goed voorbeeld van hoe het moet als het gaat om draagvlak. Twintig jaar geleden wilden ze wat aan het milieu doen. Een windmolen bouwen was één van de plannen. Daarvoor is door de dorpsbewoners het kapitaal bij elkaar gebracht. Uiteindelijk heeft iedereen zijn geld met rente teruggekregen. De opbrengsten van de verkoop van energie is gebruikt om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen voor de school en de sportkantine. Bovendien hebben alle inwoners ledlampen gekregen. Voordat de molen er stond is er eerst een discussie gevoerd over de lusten en lasten.

De discussie over windmolenparken in Drenthe, Groningen en Friesland loopt volgens Vellinga danig uit de hand, omdat er geen rekening wordt gehouden met de gevoelens van omwonenden. Bovendien profiteren ze er te weinig van. "Ook wij hebben weleens klachten, maar daar zoeken we dan een oplossing voor. En mocht het nodig zijn, dan zetten we de windmolen even stil." Inmiddels praten ze in Reduzum over een nieuwe molen die iets hoger is en meer energie levert.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl