Veel herrie bij protest tegen windmolens in Bareveld

BAREVELD - In Bareveld verzamelen zich voor- en tegenstanders van windenergie. Windboeren en het ministerie van Economische Zaken geven daar vanavond voorlichting over de plannen voor windparken in de Veenkoloniën.
Verslaggever Andries Ophof staat vanmiddag bij de demonstranten in Bareveld. Op de spandoeken van Platform Storm en Tegenwind is te zien hoe de tegenstanders denken dat de windmolens eruit gaan zien in het landschap. "We zien liever dat ze niet komen. En als ze wel komen, dan met genoeg afstand. Minstens op twee kilometer afstand. Want het zijn geen windmolens meer, maar windturbines. Er zijn in Drenthe voldoende gebieden waar windmolens kunnen komen als er rekening wordt gehouden met twee kilometer antwoord", aldus een tegenstander.

Herrie

Vanavond hopen de voor- en tegenstanders in gesprek te gaan met het ministerie. Een andere tegenstander verwacht er niet veel van: "Er worden spiegeltjes en kraaltjes voorgehouden. Als ze komen, dan via betere voorwaarden." Naast spandoeken staan er ook boxen die het geluid van een windturbine nabootsen. "In de nacht is het nog irritanter dan nu. Vooral als je wilt gaan slapen", aldus de demonstrant.

'Het proces moet anders'

Wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze verwacht niet veel nieuws in de bijeenkomst vanavond: "Mensen komen hier met verschillende verwachtingen heen. Het is een verplichte avond voor het ministerie. Het is een informatie-avond, geen inspraakavond. Ik denk dat het anders moest, maar dat is het hele proces. In Den Haag hebben ze niet het idee dat we er in dialoog moeten uitkomen. Ze willen gewoon wat realiseren, en dan maakt het niet uit wat de mensen er hier van vinden."

Ze trekken in Bareveld alles uit de kast. #protesttegenwindmolens pic.twitter.com/KmTuwMBmxk
— Andries Ophof (@Ophef)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl