'Logisch dat NAM meebeslist over bedrijven die huizen verstevigen'

Nederlandse Aardolie Maatschappij
Nederlandse Aardolie Maatschappij
ASSEN - Het is logisch dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen meebeslist welke bedrijven de huizen in het aardbevingsgebied gaan verstevigen. Dat zegt Rolf Koops van de brancheorganisatie Bouwend Nederland.
In totaal moeten vijftigduizend panden aardbevingsbestendig worden gemaakt. In de komende jaren zal een aanbod van bouwbedrijven uit de regio en de rest van het land de werkzaamheden uitvoeren. Maar het aanbod van die bedrijven wordt onder andere door de NAM samengesteld. Volgens Koops is dat niet zo vreemd: 'als ik aansprakelijk ben voor bepaalde schade, dan wil ik ook een rol bij het opruimen van de schade.'

Forse ingrepen

Onder de panden die verstevigd worden zijn 43.000 woonhuizen, vijfhonderd gebouwen en ruim honderd panden met een belangrijke functie zoals brandweerkazernes, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Voor het verstevigen zijn forse ingrepen nodig, waarbij in een aantal gevallen de gebouwen tijdelijk ontruimd moeten worden. Als deze grote hoeveelheid huizen en gebouwen niet wordt aangepakt, is bij zwaardere aardbevingen de veiligheid van bewoners en bezoekers in het geding. Zo blijkt uit onderzoek van de NAM.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.