Boek over Drentse zwerfkeien rolt van de drukpers

ASSEN - Het boek 'Flint, zwerver uit de oertijd' van Egbert Meijers is vanmorgen bij Koninklijke Van Gorcum in Assen in druk genomen. De schrijver mocht zelf de knop indrukken en even later rolden de eerste bladzijden van de pers.
Het idee voor het boek is jaren geleden ontstaan. "Het ei is in 2007 al gelegd en ik heb er zeven jaar over gedaan om dat uit broeden", grapt de schrijver. In het boek zijn interviews opgenomen met onder meer Eric van der Bilt, Hein Klompmaker en Harry Huisman. Zij vertellen wat de Drentse flint voor hen betekent.

Drentse flinten zijn zwerfkeien die in de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië in Drenthe terecht zijn gekomen. De stenen zijn altijd gebruikt, tot op de dag van vandaag. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk het Drentse hunebed. Het boek is een pleidooi voor het erkennen van de Drentse flinten als cultureel erfgoed. Meijers stelt dat flinten van meer dan een halve meter doorsnee moeten blijven liggen op de plek waar ze worden gevonden.
Meijers is ontroerd als hij de eerste bladen ziet: "Imposant, prachtige kleuren en foto's van Rudy Leukfeldt. Het komt er heel mooi uit." Op 3 oktober komt het boek uit en zal het bij het Hunebedcentrum in Borger worden gepresenteerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl