Blauwebessentelers Drenthe teleurgesteld in plannen provincie

GEESBRUG - Blauwebessentelers in Drenthe zijn teleurgesteld in de provincie. In het concept Flora- en Faunabeleidsplan staat dat zij geen ontheffing meer krijgen om spreeuwen te verdrijven met een jachtgeweer.
Spreeuwen zijn een groot probleem voor de telers: "Als spreeuwen niet weggejaagd worden, komen ze vaak met duizenden tegelijk. Wanneer ze de bessen opeten, kunnen wij voor duizenden euro's per hectare verliezen," vertelt Roelof IJken van Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe. Samen met twee anderen heeft hij op drie plekken in Drenthe zo'n veertig hectare met blauwe bessen.

Alternatieven voor het jachtgeweer hebben de telers wel. Zo wordt er gebruik gemaakt van vliegers, angstgeluiden uit palen op het land en er wordt rondgereden op het land. Maar volgens de telers helpen deze alternatieven alleen in combinatie met het verjagen van spreeuwen met een jachtgeweer.

IJken en zijn collega's snappen best dat ze niet lukraak de spreeuwen kunnen afschieten en weten ook dat de vogels in Drenthe veilig moeten kunnen leven. Het enige wat zij willen, is dat er een ontheffing komt voor de percelen waar zij op werken, zodat zij niet in de portemonnee geraakt worden.

Dit najaar wordt het Flora- en Faunabeleidsplan van de provincie definitief gemaakt en weten de telers waar ze aan toe zijn. Volgens Liesbeth Brouwer van de provincie klopt de nieuwe tekst in de het Flora- en Faunabeleidsplan niet. 'De Raad van State heeft geen verbod uitgevaardigd op het schieten van spreeuwen. Hoewel de spreeuw een beschermd dier is, hebben we wel speelruimte. We gaan kijken wat redelijk is voor telers en zullen dan met een voorstel komen voor een nieuwe tekst.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl